همانطور که می دانیم مینای موجود در دندانها مقاومترین بافت بدن می باشد. ولی طرح این سوال جالب است که چرا علیرغم این استحکام، مینا دچار سایش یا خرابی می شود؟
تخریب بافت مینا عمدتا به دلیل قرارگیری مداوم اسید در مجاورت آن می باشد. در پوسیدگی ، مینا بر اثر ترشحات اسیدی حاصل از باکتریها ، و حل شدن مواد معدنی مینا ، ضعیف و ضعیف ترشده تا جایی که چارچوب کلی آن فرو می ریزد. اسید موجود در مواد غذایی نیز میتواند همین اثر مخرب را داشته یا آنرا تشدید کند. اسید های طبیعی یا اسید های افزوده شده به غذاها نیز می توانند باعث حل شدن مواد معدنی مینا شوند.این مواد که مزه ترش دارند بطور مستقیم و بدون نیاز به عامل دیگر باعث تضعیف مینا می شوند. تحقیقات نشان داده است که بهتر است پس از مصرف این مواد بلافاصله مسواک زده نشود و در مرحله اول از آب فراوان برای شستشوی دهان استفاده شود تا شدت اسیدی بودن دهان کاهش یافته سپس مسواک زده شود.


در ارتباط با سایش های فیزیکی مکانیسم دیگری حاکم می باشد. در علم فیزیک سایش دو جسم با سختی متفاوت باعث ساییدگی جسم نرمتر می گردد. اگر این دو جسم مانند مینای دو دندان مقابل باشند ساییدگی در هر دو رخ می دهد و با ساییده شدن کامل مینای سطح دندان و رسیدن آن به عاج سرعت آن به مراتب زیادتر می شود. به عبارتی دندان ضعیف تر صدمه زیاد تری خواهد دید.
سايش دندان همراه با نازك شدن لايه درخشان دندان يعني مينا است. بنابراین سايش منجر به تغيير رنگ مختصر و حالت سفيد یا يخ زده مينا مي شود و سطح صاف، براق و طبيعي مينا تبديل به سطح زبـر، نماي يخ زده و غيرطبيعي مي شود.
چه عواملی باعث سایش مینا میشود؟ مثل قرارگیری اسیدهای موجود در غذاها ، شکستن تخمه و سایر غذاها با دندان بطور مکرر،قراردادن اجسام سخت در بین دندانها، نامرتبی و رابطه غلط دندانها، بیماریهای گوارشی مثل برگشت غذا از مری، مسواک سخت و نحوه غلط مسواک زدن بطوری که با شدت و زاویه غلط باشد.
پیشگیری از ایجاد این سایشها در گرو دوری از عوامل ایجاد کننده آن می باشد. با توجه به گستردگی عوامل ایجاد کننده بهتر است توصیه های موردنیاز هر فرد از دندانپزشک درخواست شود.در صورتيكه اين ضايعات در مراحل اوليه تشخيص داده شده و رعايت بهداشت بخوبي انجام شود و حتي در صورت نياز مكمل هاي فلورايد استفاده شوند مقاومت دندان تحت تاثیر جدی قرار نمی گیرد. اين وضعيت نشان دهنده سالم بودن چهارچوب كلي مينا است هـــر چــند اجـزاء تشكيل دهنده اين چارچوب آسيب پذير شده اند. در صورتي كه اقدامي انجام نشود اين چارچوب فرو ريخته و نقایصی هر چند كوچك ايجاد مي شودكه صرفا" با اقدامات درماني توسط دندانپزشك قابل جبران است.
اگر درمان موردنظر انجام شود ولی علت آن توسط بیمار یا دندانپزشک حذف نشود عود بیماری و نیاز به تکرار درمان رخ می دهد. بیاد داشته باشیم که حذف عامل ایجاد کننده بیماری ،کلید پیشگیری و اساس درمان صحیح است.