گروهي از مواد مخدر جديد كه امروزه استفاده مي شود آمفتامين ها هستند كه مخدر، تحريك كننده و اعتیادآور مي باشند. اصطلاح عاميانه و خياباني اين مواد، مت، سرعت، يخ، آتش، شيشه، كريستال ،كرانك و گچ مي باشد. اين گروه از مواد باعث تحريك سيستم عصبي مركزي انسان مي شود كـــه مي تواند باعث كوتاه شدن تنفس، گرم شدن بدن، تهوع، استفراغ، اسهال، بهم خوردن نبض و ضربان قلب، افزايش فشارخون، آسيب دائم به مغز و ايجاد پوسيدگي هاي پيش رونده شود.
افرادي كه از اين مواد استفاده مي كنند دندان هايشان را سياه، رنگ گرفته، پوسيده، خرد شونده و يا در حال افتادن توصيف مي كنند.
اثرات این داروها در محیط دهان به شکل تخریب گسترده بافت سخت و نرم دهان است که به دلیل وجود عوامل آسیب رسان مختلف و تقویت آنها ، ساختمان ضعیف شده دندان و مشکلات مرتبط با بی توجهی فرد نسبت به سلامت خود به سرعت پیشرفت می نمایند.


تخريب گسترده مشاهده شده با اين مواد به دليل ماهيت اسيدي اين داروها، تمايل اين داروها براي كاهش بزاق و خشك شدن دهان و در نهايت تمايل براي خوردن مواد قندي است.بنابراین تمام فاکتورهای مورد نیاز برای ایجاد وپیشرفت بیماری در کنار یکدیگر جمع شده اند تا اثرات تخریبی آنرا چند برابر کنند. مدت نعشگي در این مواد تا 12 ساعت هم مي تواند طول بكشد كه به مفهوم عدم توجه به رعايت و كنترل بهداشت به مدت طولاني است. اين افراد ممكن است در طي ايــن مـدت دندان های ضعیف شده در معرض اسید را بر روي هم فشار داده و آنها را دچار سايش نيز نمايند كه براي دندان و لثه مخرب است.
براي مواد مخدر امروزي زبان يكي از راه هاي جذب دارو است. در اين موارد به دليل مشكلات حاصل از تزريق ممكن است فرد به دندانپزشك مراجعه داشته باشد. علائم رايج در اين موارد درد، تورم، عفونت، افزايش جريان بزاق و صدمات وارد شده به زبان مي باشد. تورم زبان در برخي افراد مي تواند تا حد بزرگ شدن زبان و كاهش يا حذف راه تنفسی و مرگ پيش رفته باشد. صدمات قابل ذكر ديگر شكستگي دندان، و يا وارد شدن لخته به جريان خون وخطر سکته است. خطرات ناشي از انتقال بيماري هاي عفوني مثل ایدز و هپاتیت به يكديگر از طريق استفاده از وسايل مشترك نيز قابل ذكراست.
امروزه استفاده از جواهرات بر روي سطح زبان یا لب و بینی نيز در تعدادي از نوجوانان ديده مي شود هر چند اثرات مخرب ناشي از تحريك عصبي در اين گروه وجود ندارد وليكن عوارض ناشي از حلقه یا تکمه های زبانی و صدمه به زبان در دو گروه تزیینی و معتاد تزریقی یکسان است. بعلاوه خطر شل شدن دكمه ها، حلقه ها و آويزها وجود داشته و امكان بلعيدن و خطرات مرتبط با تحریک و زخمی نمودن دستگاه گوارش و قرارگيري آنها در بين دندانها و شكستگي دندانها وجود دارد. با تحریک ناشی از مواد تشکیل دهنده آنها ، شروع واکنش های آلرژیک و بروز زخم و آلودگیهای میکروبی و ابتلا به بیماریهای مخاطی یا پوستی دور از انتظار نیست.
آگاه نمودن نوجوانان وآشنایی آنها با خطرات و صدمات این مواد در دهان و دندان جزیی از وظایف والدین و دندانپزشکان در زمان مناسب و قبل از مواجهه این افراد با مواد مشکوک است. برای ارتقاءسطح سلامت جامعه از آن غافل نشویم.